De Nederlandse taal leren door te kletsen

‘Als Kletsmaatje help je iemand écht’

Je komt in een nieuw land, zonder de taal te spreken. Hoe leer je dan de taal en nieuwe mensen kennen? Dat kan via Kletsmaatjes. Zij kletsen wekelijks met nieuwkomers om de taal te oefenen en zich sneller thuis te laten voelen. “Ik kan het echt iedereen aanraden.”

Dat zegt Moniek Harmsen, Customer Service Specialist bij Global Talk en Kletsmaatje. Vanuit Global Talk Impact steunt Global Talk het project en moedigt het werknemers en iedereen daarbuiten aan om Kletsmaatje te worden. Moniek zet zich nu al drie jaar in voor het project en doet graag haar verhaal. “Je helpt mensen écht.”

Het programma

Kletsmaatjes is een programma van Stichting Het Begint met Taal. Tijdens dit programma worden nieuwkomers gekoppeld aan een local. Eén keer per week kletsen de Kletsmaatjes online met elkaar. Waarover? Dat bepalen ze helemaal zelf. Zolang het maar in het Nederlands is. Na tien of twintig sessies ontvangt de nieuwkomer vervolgens een certificaat van deelname. Daarna is het aan de Kletsmaatjes zelf of zij nog contact willen houden en het kletsen door willen zetten.

Na aanmelding volgt een intake waarin wordt gekeken waar jouw voorkeuren liggen. Op welke dagen je tijd hebt bijvoorbeeld en of je liever met een man of een vrouw kletst en of je nog voorkeuren hebt voor iemand uit een bepaald land. Na die intake ben je ready to go.

Pittige periode

Moniek kwam het project tegen tijdens coronatijd en besloot ervoor te gaan. “Veel nieuwkomers kwamen in die tijd in een isolement terecht en kwamen ook steeds minder in de gelegenheid Nederlands te leren. Toen ik de oproep zag, leek het me direct erg leuk en besloot ik me aan te melden.”

Inmiddels kletst Moniek al zo’n drie jaar met een Ala Ali, een man uit Jemen. Hij vluchtte zonder zijn vrouw en kinderen naar Nederland en kwam in een asielzoekerscentrum in Almere terecht. Een pittige periode. “Ala was hier echt alleen en had niemand. Hij had op dat moment enorme behoefte aan een praatje en hij wilde de taal graag leren spreken. Voor hem was dat best een uitdaging. Wanneer we nu nog over die tijd spreken is het eerste woord dat in hem opkomt ‘hoofdpijn’.”

‘Een praatje maken was echt een uitdaging’

 

Eerste stappen

Toen Moniek aan haar Kletsmaatje werd gekoppeld sprak hij nauwelijks Nederlands. Is dat dan niet ongemakkelijk om te kletsen? “Totaal niet. Je hebt zoveel om over te praten. Natuurlijk is het wel spannend in het begin, maar er zijn nooit stiltes gevallen. Ala spreekt overigens heel goed Engels, dat was wel een valkuil. Want als ie enthousiast in een verhaal zat, dan ging het nog wel eens over op het Engels. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Het gaat niet om de inhoud van het gesprek, maar juist om het oefenen in het Nederlands.”

Stichting Het Begint met Taal helpt Kletsmaatjes daarbij. “Zij hebben speciaal materiaal ontwikkeld voor dit soort gesprekken. Dat bestaat uit boekjes die je kunt ophalen bij de bibliotheek, je hoeft deze dus niet zelf aan te schaffen. De boekjes zijn speciaal geschreven voor volwassenen in eenvoudig Nederlands. Daar kun je in een gesprek doorheen lopen. In het begin zorgde ik altijd voor een goede voorbereiding voor onze gesprekken doormiddel van bijvoorbeeld die boekjes. Inmiddels is dat niet meer nodig en kletsen we over van alles en nog wat.”

Schaamte

Het werk van Kletsmaatjes is essentieel voor nieuwkomers. “Ze willen de taal heel graag leren, maar ze kennen ook schaamte. Schaamte om bijvoorbeeld in de supermarkt dingen in het Nederlands te vragen of een gesprek aan te knopen. Met een Kletsmaatje is die schaamte er niet en zo kunnen ze in alle rust oefenen. Dat haalt de drempel uiteindelijk ook weg om in het sociale leven steeds meer Nederlands te gaan spreken.”

Dat Moniek daar een bijdrage aan heeft mogen leveren vindt ze mooi. “Dat is erg dankbaar. Je betekent echt veel voor iemand. Dat doet je natuurlijk goed. Nu gaat het een stuk beter met hem. Zijn vrouw en kinderen zijn overgekomen naar Nederland en ze hebben een eigen woning, maar we kletsen vrolijk verder. Onlangs zijn mijn man en ik ook bij zijn gezin op bezoek geweest. Heel leuk!”

‘Veel nieuwkomers moeten over een drempel van schaamte heen’

 

Word Kletsmaatje

Moniek is nog iedere dag blij dat ze zich drie jaar geleden heeft aangemeld als Kletsmaatje en roept iedereen op hetzelfde te doen. “Je helpt er echt iemand mee. Iemand komt niet voor zijn lol naar Nederland. Zij komen uit moeilijke situaties en hoe fijn is het dan als je hier iemand hebt om mee te kunnen kletsen. Iemand die voor jou de drempel naar een nieuw en sociaal leven weghaalt. Diegene kunnen wij allemaal zijn.”

Wil jij net als Moniek Kletsmaatje worden? Meld je vandaag nog aan of kijk voor meer informatie over het programma op de website van Kletsmaatjes.