Eerste taalonder-steuners Oekraïens ingezet na training

 

Hengelo, 21 april 2022 – De eerste taalondersteuners Oekraïens zijn na een training door tolkenbemiddelaar Global Talk aan het werk. Enkele weken geleden deed de marktleider in tolkdiensten in ons land een oproep om taalondersteuners Oekraïens te werven vanwege de toestroom van vluchtelingen uit Oekraïne. Global Talk kwam in actie omdat ons land slechts zestien professionele tolken Oekraïens telt. Te weinig in de huidige crisissituatie. Er zijn nu vijftig taalondersteuners getraind en klaar om ingezet te worden. De eersten zijn al aan de slag voor verschillende gemeenten zoals Amsterdam, Raalte en Doetinchem.

Deze vijftig taalondersteuners beheersen allemaal de Oekraïense taal en spreken daarnaast ook goed Nederlands. In een speciaal voor deze situatie opgezette training hebben ze geleerd hoe ze de gesprekken kunnen begeleiden. Op welke wijze je een gesprek start en goed afrondt. Hoe je neutraal blijft en omgaat met de soms emotionele gesprekken. Tijdens de training wordt ook gewerkt met acteurs en rollenspellen. De taalondersteuners worden ingezet op het moment dat er geen tolk beschikbaar is. Ze doen dat op locatie, per telefoon of video.

Astrid van Rossum, Algemeen Directeur van Global Talk: “We waren nogal verrast over de hoeveelheid en snelheid van aanmeldingen. Binnen een korte tijd waren dat er bijna 300. We hebben nu vijftig aanmelders geselecteerd die de training hebben gevolgd. Steeds in klasjes van tien. Waarvan de eerste ondertussen aan de slag zijn. We zijn erg blij met deze taalondersteuners want ze zijn hard nodig. Het aantal locaties en situaties waar taalbijstand in het Oekraïens nodig is, is nu te groot voor alleen de beschikbare tolken. We streven ernaar om altijd eerst een tolk in te zetten.

 

Taalondersteuner Marieke Dwarshuis: “Als Nederlandssprekende Oekraïense heb ik de mogelijkheid van Global Talk gekregen om mijn kwaliteit in beide talen in te zetten. Ik heb tijdens de training geleerd hoe ik gesprekken het beste kan onthouden en een professionele houding aan te nemen. Ondanks de heftige verhalen haal ik veel energie uit het werk als taalondersteuner in de afgelopen weken. Daarom wil ik me verder gaan ontwikkelen tot C1 tolk.”

Jelmer Driessen (Coördinator Humanitarian Service Point Amsterdam): “De afgelopen periode kwamen er dagelijks circa 400 Oekraïense vluchtelingen aan op Amsterdam Centraal, die veelal werden doorverwezen naar opvanglocaties in Amsterdam en de rest van het land. Mede dankzij de inzet van tolken en taalondersteuners van Global Talk verliep dit proces soepel, omdat wij de Oekraïense vluchtelingen goed konden verstaan en begrijpen.”

Aanmelden als taalondersteuner kan weer

Global Talk heeft recent de mogelijkheid om je aan te melden voor taalondersteuner weer opengezet. Omdat opdrachtgevers qua beschikbaarheid om veel flexibiliteit vragen, is een wat grotere groep taalondersteuners waaruit geput kan worden wenselijk.

Global Talk bedient organisaties uit verschillende branches binnen de zorg, gemeenten en de Rijksoverheid, zoals: het COA, IND en VluchtelingenWerk.

Meld je aan