Claudia Kers

HR Business Partner

‘Werkgeluk is geen luxe, maar de basis van succes’ 

Claudia Kers – HR Business Partner

Van stevige IKEA-meubels naar een stevig HR-beleid: Claudia Kers bouwt als HR Business Partner bij Global Talk aan een organisatie waar medewerkers zich écht thuis voelen. “Ik vind het belangrijk dat iedereen werkgeluk ervaart.” 

Claudia behaalde in 2013 haar diploma facility management. Vervolgens ging ze via een traineeship bij IKEA aan de slag om daar vier jaar als teammanager te blijven. Daar ontdekte ze haar passie voor HR. “Ik had er niet voor gestudeerd, maar kwam er in die rol wel mee in aanmerking. Ik voerde sollicitatiegesprekken en haakte aan bij bijvoorbeeld verzuimgesprekken. Dat vond ik erg leuk en ik voelde dat ik daar verder in wilde.” 

HR Business Partner

Na vier jaar bij IKEA, was het tijd voor een nieuwe stap. Via een salesfunctie belandde Claudia uiteindelijk in het vak dat haar écht ligt. Eerst in de zorg en later bij YoungCapital NEXT. “Dat waren mooie en leerzame periodes. Daar kon ik mede bouwen aan het HR-beleid en me richten op het coachen van young professionals. Dat past goed bij me.” 

Sinds 2024 is Claudia als HR Business Partner verantwoordelijk voor het HR-beleid binnen Global Talk. Een functie waarin ze gelukkig is. “Ik ben de schakel tussen het medewerkers- en het organisatiebelang. Een lastig, maar heel interessant speelveld. Je wil het zowel voor de organisatie als voor de medewerkers goed doen. Dat vind ik een mooie uitdaging.” 

HR-beleid

En een uitdaging, dat is het. Zeker in een snelgroeiende organisatie als Global Talk. “Het was in het begin best even zoeken. Omdat de organisatie zo snel groeit, wordt een goed HR-beleid steeds belangrijker. Die basis is nu goed. Dat heeft aardig wat voeten in de aarde gehad, maar dat maakt het juist leuk. Nu de basis staat, kunnen we echt plannen gaan uitrollen.” 

En plannen, die heeft Claudia. “Ik kan heel enthousiast worden. Als ik om me heen kijk zie ik zoveel dingen die ik aan wil pakken en waar ik energie van krijg. Maar, alles op zijn tijd. Ik heb eerst de tijd genomen om de organisatie goed te leren kennen en draagvlak te creëren. Ik ben niet het type dat binnenkomt en zegt: ‘vanaf nu doen we het zo’. Als je dat doet, sta je al 5-0 achter voor je bent begonnen. Daarnaast kun je geen goed HR-beleid neerzetten als je business niet begrijpt. De pijlers die we hebben opgezet sluiten goed aan bij de behoefte, dat is het allerbelangrijkst.” 

Vitaliteit

Er zijn al aardig wat plannen doorgevoerd. “We hebben om te beginnen alle dossiers nu netjes op orde. Dat is de basis. Vanuit daar kun je verder. Een voorbeeld daarvan is de vitaliteitskalender. Daar ben ik heel blij mee. Ik wil bewustwording creëren rond dat thema. We zitten veel te veel met zijn allen. Door meer te bewegen tijdens het werk en er bewuster mee bezig te zijn, hoop ik dat onze mensen energieker worden en ook nog energie overhouden na een werkdag.” 

Zo komt er inmiddels regelmatig een fysiotherapeut op kantoor, zijn er hardloopclinics, wordt er gepadeld. “Ik vind het heel vet dat het kan! Ik geloof er namelijk niet in dat iemand acht uur achtereen productief kan werken. Af en toe weg van het scherm verhoogt de productiviteit. Dit soort activiteiten dragen bij aan de bewustwording daarvan. En dat draagt weer bij aan vitalere werknemers en nog meer werkgeluk. Daarnaast is het samenzijn, de verbinding met elkaar minstens zo belangrijk.” 

Speerpunten toekomst

Naast vitaliteit staan er nog twee belangrijke speerpunten op het programma voor de nabije toekomst. “We gaan inzetten op learning & development en diversiteit en inclusie“, zegt Claudia. “We gaan leerpaden ontwikkelen binnen Global Talk. Je kunt al een opleiding doen via de organisatie, maar het initiatief daarvoor ligt momenteel bij de werknemer. We willen hierin meer faciliteren vanuit de organisatie. Als je dan zelf nog niet helder hebt wat voor opleiding je wilt gaan doen geven wij aan wat wij belangrijk vinden in de rol die je uitvoert, een win-win wat mij betreft. Ook wordt diversiteit en inclusie een nog belangrijker thema. Zo gaan we, samen met externe partners, kijken hoe we mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt kunnen gaan verwelkomen en gaan we diversiteitsdoelstellingen vastleggen en monitoren.” 

Global Talk-DNA

Als HR Business Partner spreekt Claudia iedereen die bij Global Talk solliciteert. Hoe zorgt ze dat de juiste mensen aangenomen worden? “Tijdens gesprekken toets ik of mensen het Global Talk-DNA in zich hebben. De kernwaarden ‘betrokken, gedreven en benaderbaar’ leven hier heel sterk. Daarnaast zijn we een nuchtere club mensen, we werken hard en hebben het gezellig met elkaar. Dat moet iemand in zich hebben en bij passen.” 

Dat toetsen doet ze niet door een streng verhoor. “Dat is niet mijn stijl! Ik vind het belangrijk dat iemand zich op zijn gemak voelt tijdens een gesprek. Een sollicitatie moet een fijn en veilig gesprek zijn, waarbij je kijkt of je een match bent met elkaar. Tijdens gesprekken wil ik erachter komen wie iemand echt is. Ik duik niet direct op de inhoud, ik ga eerst voor de verbinding.” 

Kritisch zijn

Claudia noemde al het Global Talk-DNA. Een DNA dat de organisatie maakt zoals die is. “Het is een hele prettige organisatie, waarin mensen oprecht gelukkig zijn. Dat blijkt wel uit tevredenheidsonderzoeken. Mensen zijn hier op hun plek, en ikzelf ook.” 

Toch kunnen er altijd dingen beter, denkt Claudia. “Als ik dan toch iets mag noemen. We zijn heel lief voor elkaar, soms te lief. Ik denk dat we iets kritischer mogen zijn om daar beter van te worden en elkaar best eens constructieve feedback mogen geven. Dat vinden we soms nog spannend, maar niemand is perfect en iedereen kan zichzelf ontwikkelen. Dat vind ik nog wel een ontwikkelpunt. Verder ben ik helemaal happy!”