Esmé Bonekamp

Business Development & Project Manager

‘Hier ben ik echt op mijn plek’

Als uitzendkracht kwam Esmé Bonekamp op 26-jarige leeftijd binnen in het callcenter bij Global Talk. Inmiddels zijn we negen jaar verder en is ze uitgegroeid tot Business Development & Project Manager. Een baan die niet snel verveelt. “Er komt altijd weer een leuke uitdaging of een gaaf project waar ik mijn tanden in kan zetten.” 

Als Business Development & Project Manager is Esmé verantwoordelijk voor het opzetten en leiden van verschillende projecten. “Dat gaat van het verbeteren van klantprocessen tot het implementeren van nieuwe contracten. En van het opzetten van een plan voor de wervingsstrategie voor Vlaamse tolken tot een project om vluchtelingen om te scholen. Het is een hele brede functie.” 

Route binnen Global Talk

De route die Esmé heeft afgelegd binnen Global Talk is een bijzondere. “Negen jaar geleden besloot ik een tussenjaar te nemen van mijn studie. Zo kwam ik in het callcenter van de Customer Service terecht. Uiteindelijk werd dat tussenjaar een definitieve stop en zo is mijn carrière binnen Global Talk begonnen.” 

Via het callcenter maakte ze al vrij snel de stap naar de afdeling Resources. Vervolgens stroomde de geboren Deventerse door. Via Project Manager Innovatie en Delivery Manager kwam ze in haar huidige functie terecht. “Als je het goed doet en je laat zien dat je plezier hebt in je werk, dan zijn er binnen Global Talk veel kansen. Toen ik als uitzendkracht begon, had ik niet gedacht dat ik na negen jaar op de plek zou zitten waar ik nu zit. Maar dit is een bedrijf waar niet alleen gezegd wordt dat er kansen zijn, maar waar ze het ook daadwerkelijk waarmaken. Daar ben ik het bewijs van.” 

Vluchtelingen opleiden tot tolk

Esmé heeft al veel projecten opgezet, maar één daarvan is het in het bijzonder bijgebleven. Dat is het traject waarin vluchtelingen opgeleid werden tot tolk. “Daarin hielpen we mensen vanuit de bijstand naar een betaalde baan. Dat deden we samen met VluchtelingenWerk. Daarvoor heb ik een opleidingstraject uitgewerkt en dat samen met een opleider opgepakt. Dat was een heel dankbaar en mooi project, waarin we mensen konden helpen aan een veel beter arbeidsperspectief en daarmee ook toekomstperspectief in Nederland. Uiteindelijk hebben we vier keer een klas van twintig vluchtelingen opgeleid tot tolk.” 

Dit project was goed voor meerdere partijen. “Het mooie aan dit project vond ik dat het een win-winsituatie was. Aan de ene kant help je mensen, maar aan de andere kant konden wij zo ons tolkenbestand uitbreiden. En met succes. Inmiddels zijn een aantal mensen uit dit traject zelfs doorgegroeid naar beëdigd tolk. Daar ben ik best wel trots op.” 

Nevenfuncties

Naast haar dagelijkse werkzaamheden, vervult Esmé ook nog twee andere functies binnen Global Talk. Ze is namelijk vertrouwenspersoon en zit in de ondernemingsraad (OR). “Voor de rol van vertrouwenspersoon ben ik gevraagd. Dat vond ik een hele eer en ook een beetje spannend. Maar het is heel fijn om te horen dat mensen vinden dat ik benaderbaar ben en ze mij dit toevertrouwen. Voor de OR ligt het anders, daar heb ik mezelf voor aangemeld. Ik denk graag mee over verbeteringen en ben best kritisch. Door mijn rol in de OR mag ik meepraten over beslissingen binnen het bedrijf. Daarnaast is het heel leerzaam en ben je bezig met hele andere dingen dan je gewend bent. Dat past bij mij en ik vind het leuk om te doen.”  

Feesten en partijen

‘Wij vieren successen’, het is volgens Esmé een dooddoener die in iedere vacature bij ieder bedrijf te lezen is. Toch wil ze benadrukken dat het bij Global Talk echt zo is. “Ieder bedrijf roept dit, maar weinig maken het waar. Toch wil ik zeggen dat de feestjes hier echt heel goed zijn. Op het moment dat het goed gaat, dan staan we daarbij stil. De afgelopen jaren zijn we bijvoorbeeld naar Parijs, Marrakesh en Dublin geweest. Werknemers worden hier echt gewaardeerd. Niet alleen voor hun werk, maar ook om wie ze zijn. Dat vind ik mooi. Het zegt ook iets over de cultuur die heerst binnen Global Talk. Iedereen is betrokken en denkt mee. Altijd in het belang van de organisatie. Samen successen vieren hoort er dan ook bij.” 

Global Talk de beste optie

Toen Esmé negen jaar geleden binnenkwam bij Global Talk, destijds nog TVcN (Tolk-en Vertaalcentrum Nederland), zag de wereld er heel anders uit. “We hebben op alle vlakken stappen gemaakt. Toen ik begon in het callcenter, moesten we iedere tolk nog handmatig bellen of die op dat moment tijd had om te tolken. Dat is toch niet meer voor te stellen? Nu heeft de klant in een paar tellen een tolk aan de lijn. Dat is slechts een voorbeeld van de veranderingen. Als bedrijf zijn we gegroeid en hebben we een stevige professionaliseringsslag gemaakt de afgelopen jaren.” 

Na al die jaren heeft Esmé veel verschillende functies ontdekt binnen het bedrijf en veel meegemaakt, maar ze zit nog altijd op haar plek. “Negen jaar is lang, zeker voor iemand van mijn generatie. Die gaan toch sneller ergens kijken of het gras niet groener is aan de overkant. Maar voor mij komt Global Talk altijd als beste optie uit de bus. Ik vind de inhoud van mijn werk leuk en uitdagend, zeker het projectmatig werken. Het is net of ik bij iedere project weer een nieuwe baan heb. Daardoor kom ik nooit in een sleur terecht. Ook na negen jaar kan ik zeggen; ik zit hier op mijn plek!”