Case

Syrische cultuur
workshop
bij het
MBO College West

Elkaar verstaan betekent niet dat je elkaar begrijpt 

Bel de tolkentelefoon
088 255 52 22
Deel dit artikel

“Een Syrische student wilde absoluut geen stagelopen bij een Joods verzorgingstehuis. Hij vertelde dat dit niet mocht vanuit zijn geloof. Dan ben je best even uit het veld geslagen als je dit hoort. Want wat zeg je dan? Hoe pak je het aan?”

Jacqueline Sterk, projecteider NT2 (Nederlands als 2e taal) en docent Nederlands NT2 bij het MBO College West

Het is 19 januari 2021. Bij het MBO College West onderdeel van ROC van Amsterdam (ROCvA) wordt vandaag een online cultuurworkshop van Global Talk gegeven. Onder normale omstandigheden zou dit een live workshop zijn. Maar daar heeft corona een stokje voor gestoken. Door deze beperking is het MBO College West met Global Talk in gesprek gegaan om uit te zoeken wat de mogelijkheden waren van een online workshop over de Syrische cultuur.

Bij het MBO staat respect, vertrouwen en leren van elkaars achtergronden hoog in het vaandel:

In onze organisatie komen ruim 180 nationaliteiten samen, iedereen is welkom en draagt bij aan de ontwikkeling van studenten. We leren van elkaars achtergronden, gaan mee met de ontwikkelingen in de maatschappij en vernieuwen waar nodig. Dit doen we in een sfeer van vertrouwen en op elkaar kunnen bouwen. Van prettig en respectvol met elkaar samenwerken. Kijken waar het beter kan en dat vervolgens ook doen. Want ook dat hoort bij een organisatie die overal de beroepspraktijk ademt.

Speciale aanpak van lastige zaken

Vanuit deze visie ontstond er behoefte aan kennis over de Syrische cultuur en achtergronden bij de medewerkers van de studierichting Zorg & Welzijn. Dit college verzorgt opleidingen in de zorg en welzijn aan onder andere een groep Syrische studenten. Deze groep studenten bestaat uit jonge beginnende én hoogopgeleide oudere studenten. Veel van hen ervaren trauma’s van de oorlog en de vlucht naar Nederland.

Ofschoon veel docenten begeleiders en medewerkers ervaring hebben met studenten met een andere culturele achtergrond, ondervinden ze cultuurverschillen. Zoals, hoe ga je om met seksualiteit, diversiteit en waarom is discriminatie een ‘no go’ in Nederland. Lastige complexe zaken die een speciale aanpak vereisen.

 

Ronza Jabrah: Syrische cultuurspecialist

Om het maximale uit de workshop te halen werd vooraf aan de deelnemers gevraagd waar zij tegen aan liepen bij de Syrische studenten. Deze onderwerpen werden verwerkt in de workshop en kregen speciale aandacht naast de algemene onderwerpen: dagelijks leven, religie, onderwijs, zorg, taboes en omgangsvormen.

De workshop werd ontwikkeld en gepresenteerd door onze cultuurspecialist Ronza Jabrah: “Wat ik je vandaag vertel, is vooral gebaseerd op mijn eigen ervaringen. En natuurlijk op de kleine en grote, grappige en ontroerende verhalen die ik dagelijks meemaak.”

Ronza is van origine Syrische en woont al jaren in Nederland. Omdat zij grondige kennis en ervaring heeft van beide culturen begrijpt ze als geen ander hoe ruis ontstaat en helpt deze op te lossen.

Ruis

Jacqueline Sterk, projecteider NT2 (Nederlands als 2e taal) en docent Nederlands NT2 bij het MBO College West, geeft een voorbeeld van ruis uit de praktijk: “Een Syrische student wilde absoluut geen stagelopen bij een Joods verzorgingstehuis. Hij vertelde dat dit niet mocht vanuit zijn geloof. Dan ben je best even uit het veld geslagen als je dit hoort. Want wat zeg je dan? Hoe pak je het aan?”

Vertrouwen en veilig

Dit voorbeeld kwamen aan bod tijdens de workshop en na afloop volgden er meer. Er was het vertrouwen om lastige onderwerpen op een veilige manier te bespreken. En dat was precies het doel: de medewerkers bewust maken van de doelgroep, gelegenheid geven om op een veilige manier het gesprek aan te gaan en handvatten bieden om moeilijke onderwerpen op een professionele manier aan te pakken.

In de roos

Samen met het MBO College West, deelnemers en Jacqueline Sterk was onze Syrische cultuurworkshop een schot in de roos. De deelnemers waren enthousiast en gingen voldaan, met kennis en ervaringen, terug naar de beroepspraktijk.

En het smaakt naar meer. Een Eritrese online cultuurworkshop staat inmiddels op de planning