Gemeente Alkmaar krijgt kleur

 

“We dachten hoe handig zou het zijn als onze medewerkers in de dienstverlening net iets meer weten van de andere culturen dan alleen het vluchtige contact. Dat maakte dat er behoefte kwam aan meer verdieping in de andere culturen.”

Anoeska Mosch van de gemeente Alkmaar

Vandaag is Global Talk op bezoek bij Anoeska Mosch van de gemeente Alkmaar. We worden ontvangen in de eeuwen oude Raadszaal van het Stadhuis van Alkmaar; een prachtige plek voor een interview!

Introductie

Twaalf jaar geleden is Anoeska bij de gemeente Alkmaar komen werken als adviseur van het college van burgemeester en wethouders. Later is ze betrokken bij veranderingen en reorganisatie als ad interim hoofd communicatie en reorganisatie. Dit was niet de meest dankbare klus maar moest wel gebeuren. Na managementposities voor de publieke dienstverlening zet ze zich nu in voor allerlei projecten. Haar grootste project is de Alkmaar Academy. Dit is een platform voor leren en ontwikkeling.

Trots vertelt Anoeska: “Samen met collega Susan Tolhuis heb ik dit opgericht. En ik mag wel zeggen, dit is aardig succesvol geworden. We bieden een groot aanbod aan trainingen en cursussen waaronder de cultuurworkshops van Global Talk. Daarnaast begeleid ik het project ‘participatie’. Dit is voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. We gunnen hen ook graag een plek binnen de gemeente Alkmaar.”

Persoonlijke ontwikkeling voor 750 ambtenaren

Op dit moment zijn er meer gemeenten die een academy starten voor hun ambtenaren. Zij bieden vakinhoudelijk trainingen aan. Alkmaar pakt dat anders aan: “Wij onderscheiden ons. Want naast een vakinhoudelijk programma bieden we een uitgebreid pakket voor persoonlijke ontwikkeling; van boksen tot NLP (Neuro Linguïstisch Programmeren).”

De trainingen zijn op vrijwillige basis en toegankelijk voor alle 750 ambtenaren van de gemeente. Hierdoor ontstaan groepen van gemengde samenstelling. Zo ontmoeten collega’s die elkaar nog nooit hebben gezien.

Buitenlandse werknemers

De gemeente Alkmaar is een RNI-gemeente (Registratie Niet- ingezetenen). Buitenlandse werknemers vanuit de regio komen voor registratie aan de balie bij de gemeente. “We dachten hoe handig zou het zijn als onze medewerkers in de dienstverlening net iets meer weten van de andere culturen dan alleen het vluchtige contact. Dat maakte dat er behoefte kwam aan meer verdieping in de andere culturen.”

Witte organisatie

Diversiteit is bij de gemeente Alkmaar een speerpunt.

Anoeska legt het uit: “Dat bedoelen we in brede zin. Of het nu gaat om geaardheid, cultuur of anderszins. We doen er van alles aan om wederzijds begrip te tonen. We zijn een witte organisatie en je wilt als overheid een afspiegeling zijn van de samenleving. Daar ligt bij ons de focus op en dat werpt steeds meer zijn vruchten af. We hebben bijvoorbeeld nu een groep van 15 trainees, heerlijke jonge honden die een redelijke afspiegeling zijn van de samenleving. Ook hier helpt het dat we meer context hebben over hun cultuurachtergronden.”

Nieuwe inzichten door cultuurworkshops

Enthousiast vertelt ze verder “Toen ik van de cultuurworkshops hoorden was ik aangenaam verrast en daar heb ik nieuwe inzichten van gekregen. Daarom bieden we de cultuurworkshops van Global Talk aan. Er is al een aantal cursussen gegeven. Eerst de Eritrese cultuur workshop en daarna de Poolse workshop. Dat ging goed. Mensen waren heel enthousiast. Beiden zaten al snel vol. Bij ons werkt het zo dat mensen zich inschrijven en als de training vol zit plannen we er nog een in.”

En Global Talk helpt ook bij de taalverschillen: “Halt-werk en de afdeling Jeugd maken ook regelmatig gebruik van jullie tolken. Met grote dank want het levert veel op; het gesprek loopt veel gemakkelijker en je krijgt meer wederzijds begrip. Hierdoor kunnen we ons beter richten op de inhoud.”

Wat brengt de toekomst?

De westerse wereld wordt steeds diverser: “Je hebt je ogen in je broekzak zitten als je daar niets mee doet. Je moeten blijven investeren in de hele mondiale ontwikkeling. In Amsterdam spreken ze alleen nog maar Engels als je een broodje bestelt. Ik weet niet hoe Nederland eruit ziet over dertig jaar. In ieder geval niet meer zoals nu. Ik merk bijvoorbeeld dat de jongeren van nu veel toleranter zijn naar elkaars geaardheid, cultuur en religie. Het is het nieuwe normaal dat er verschillen zijn. Dat verrijkt je als je er oog voor hebt.”

En dat hebben ze bij de gemeente Alkmaar; diversiteit staat hoog in het vaandel.