Blog

Auris geeft tolken een ‘TOS’ beleving

Global Talk heeft sinds 7 jaar een prettige samenwerking met Koninklijke Auris Groep. Een samenwerking waarbij tolken dagelijks worden ingezet om taalbarrières te overbruggen. En bij Auris zijn dat gesprekken met een taalbarrière gepaard met problemen met horen, spreken of taal. We kregen het aanbod van Auris om met tolken het TOS ervaringscircuit te doorlopen.

30 tolken

We zijn gestart door het selecteren en aanschrijven van 275 tolken die het afgelopen jaar hebben getolkt voor Auris. Het enthousiasme is meteen groot. Ruim 60 tolken willen spontaan meedoen en er is maar plaats voor 30 tolken. Later krijgen de volgende 30 tolken ook de kans om de TOS (taalontwikkelingsstoornis) te ervaren.

Doe de TOS

30 tolken van TVcN zijn uitgenodigd bij Auris in Haarlem om te ervaren wat mensen met een taalontwikkelingsstoornis (TOS) dagelijks meemaken. Deze tolken kan je gerust professionals noemen op het gebied van audiologisch onderzoek en de verbinding naar de cliënt. Maar voor het echte werk moet je eerst ervaren en begrijpen wat de impact is van een TOS.

Belevingscircuit

Auris heeft daarom een circuit ontwikkeld waarin je alle facetten van een TOS aan den lijve ondervindt. In 2015 heeft Auris hiervoor de Simea Innovatieprijs gewonnen. Dit is een serieuze zaak en elke deelnemende tolk komt zichzelf dan ook behoorlijk tegen tijdens het circuit. Want hoe leg je een ander uit wat je bedoelt met droog beschuit in je mond? Nou niet dus. Je kan je simpel weg niet verstaanbaar maken. Hilarisch en confronterend. Of, hoe vindt je de weg in Malaga als de stem van de routegids steeds wegvalt en je grote delen van de route niet meer terug vindt. Dan ben je verdwaald en weet je niet meer waar je bent.

Reacties tolken

Dit zijn maar enkele voorbeelden uit het uitgebreide circuit met 10 opdrachten. Bij de afsluiting en evaluatie een paar uitspraken van tolken:
“Ik voelde dat ik weg wilde rennen omdat ik zoveel last had van de beperkingen.”
“Nu begrijp ik pas echt wat iemand met een TOS dagelijks ervaart.”
“Het was een ongelooflijke ervaring die ik elke tolk en mens gun die met TOS te maken heeft.”

Tot slot

Auris, hartelijk bedankt voor het mooie circuit en de goede zorgen. Wat geweldig dat we bij jullie mochten zijn en deze ervaring hebben gekregen.
Klik hier voor het filmpje van Folkert Bill, een jongvolwassene met TOS. Folkert legt uit hoe TOS ervaren wordt in het denken en handelen.