Aflevering 7

Ramy

‘Ik kijk altijd naar het individu’

Aflevering 7: Ramy

In aflevering 7 van ‘De Tolk aan Tafel’ schuift tolk Ramy aan. Hij is geboren in Ethiopië, opgegroeid in Eritrea en inmiddels al tien jaar tolk. Met zijn rustige uitstraling en scherpe observaties zorgt hij ervoor dat mensen elkaar écht begrijpen. Naast Ramy schuift ook cultureel antropoloog Cor Hoffer aan. Met hem praten we over cultuur, communicatie en hoe je als professional écht contact maakt. 

Ramy is 35 jaar oud en is de rust zelve. Heel gedegen en serieus staat hij al jaren mensen uit Afrikaanse landen bij. Al was tolk worden in eerste instantie niet zijn plan. ‘Ik had er nooit aan gedacht, tot mijn broertje mij op een advertentie wees waarin tolken werden gezocht. Ik help graag mensen en ben veel met taal bezig. Dus dat leek me interessant.” 

Een moeilijk vak

Ramy besloot ervoor te gaan en dat bleek een goede keuze. Al is tolken geen makkelijk vak. Vooral het altijd neutraal blijven, was in het begin even wennen. “Ik zag veel Eritreeërs die hulp zochten of op zoek waren naar de juiste service. Zij kenden de Nederlandse protocollen niet en waren soms ten einde raad. Vanuit mijn hart wilde ik die mensen helpen, maar vanuit mijn werk kan dat niet. Ik word ingeschakeld als tolk en niet als hulpverlener.” 

Toch helpt hij wel degelijk, door de taalbarrière te overbruggen. Zo voorkwam Ramy ooit een boete voor een jonge reiziger. “Deze jongen was opgepakt wegens zwartrijden in de trein, maar hij had geen idee hoe het in Nederland werkte. Het was pure miscommunicatie. Tijdens ons gesprek werd dat de BOA ook duidelijk en werd hij milder.” 

Ramy neemt zijn werk serieus. Hij is altijd goed voorbereid en past zijn aanpak aan waar nodig. “Ik kijk altijd naar het individu. Is iemand hooggeschoold of niet? Hoe oud is de persoon? Komt deze persoon uit de stad of het platteland? Het zijn allemaal facetten die meespelen in de manier van tolken. Ik pas me aan op de persoon, zodat diegene het begrijpt.” 

Het draait om het individu 

Naar het individu kijken is volgens cultureel antropoloog Cor Hoffer de juiste aanpak. Met alleen kennis over culturen kom je er niet. “Het gaat om je attitude en niet om kennis. Staar je niet blind op een bepaalde cultuur. Je kunt nog zoveel weten over het Hindoeïsme, daarmee weet je nog niets van de individuele Hindoe. Het gaat altijd om het individu.” 

Hoe dat zit? Dat vertelt Cor uitgebreid in aflevering 7 van ‘De Tolk aan Tafel’. Daarin vertelt hij ook hoe je als arts om kunt gaan met mensen die geloven in alternatieve geneeswijze en geesten. En hoe je uitlegt aan iemand uit een andere cultuur dat een corrigerende tik bij kinderen in Nederland echt niet meer kan. Deze aflevering is hieronder direct te beluisteren of via je favoriete podcast-app (bijvoorbeeld Spotify of Apple Podcast).