Tolkkosten vergoed voor huisartsenzorg Oekraïense vluchtelingen

Global Talk heeft een overeenkomst gesloten met het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport voor het inzetten van tolken en taalondersteuners Oekraïens voor de huisartsenzorg. Hierdoor maken huisartsen kosteloos gebruik van een tolk of taalondersteuner in de gesprekken met Oekraïense patiënten.

Vergoeding

Het ministerie vergoedt de volledige kosten voor gesprekken bij de huisarts met Oekraïense vluchtelingen waar een tolk- of taalondersteuner Oekraïens wordt ingezet. Global Talk regelt de vergoeding rechtstreeks met het ministerie, de huisarts ontvangt dus zelf geen factuur.

Hoe werkt het?

Wanneer een huisarts een tolk Oekraïens nodig heeft belt deze met Global Talk via 088 – 255 52 22. Voor de aanvraag is alleen de naam en de gegevens van de praktijk nodig. Als de arts vaker een tolk via Global Talk inzet, wordt er gebruik gemaakt van een eigen klantcode. Na het noteren van de gegevens verbinden we direct door met een tolk of taalondersteuner. De rekening gaat automatisch naar het ministerie.

Tolk of taalondersteuner

Omdat er te weinig tolken Oekraïens in Nederland zijn om aan de grote vraag te voldoen heeft Global Talk taalondersteuners opgeleid. Deze taalondersteuners beheersen de Nederlandse en Oekraïense taal goed én hebben training gehad in tolktechnieken. Voor de huisartsenzorg hebben ze specifieke instructies over de medische terminologie gehad.

We streven er altijd naar om eerst een tolk in te zetten. Als er geen tolk Oekraïens beschikbaar is, overleggen we of ook een tolk Russisch voldoet. Als dit niet het geval is, wordt er een taalondersteuner ingezet.

Telefonisch of op locatie

Voor de meeste gesprekken volstaat een telefonische tolk. Deze hoeft niet gereserveerd te worden. Gewoon direct bellen naar 088 – 255 52 22 op het moment dat de tolk nodig is. Voor sommige gesprekken is het echter gewenst dat een tolk op locatie komt. Ook deze tolkdiensten worden vergoed via de regeling. Een tolk op locatie reserveer je enkele dagen van tevoren via hetzelfde telefoonnummer.

Heb je vragen? We helpen je graag via 088 – 255 52 22 of customerservice@globaltalk.nl