Nieuws

Global Talk zoekt taalondersteuners Oekraïens

Weinig tolken Oekraïens in Nederland

Bel de tolkentelefoon
088 255 52 22
Deel dit artikel

Global Talk zoekt taalondersteuners Oekraïens

Hengelo, 4 maart 2022 – Global Talk, marktleider in tolkdiensten in ons land, is op zoek naar taalondersteuners Oekraïens. Aanleiding is de te verwachten toestroom van vluchtelingen uit Oekraïne. Op dit moment telt ons land slechts 16 professionele tolken Oekraïens. Daarom gaat Global Talk mensen die Oekraïens beheersen en ook Nederlands of Engels spreken, opleiden tot taalondersteuner. Zij worden ingezet op het moment dat er geen tolk beschikbaar is, bijvoorbeeld bij VluchtelingenWerk. Via social media is een campagne gestart met een oproep.

Astrid van Rossum, Algemeen Directeur van Global Talk: “Het is verschrikkelijk wat zich afspeelt in Oekraïne. We leven intens mee met de Oekraïense bevolking en iedereen die daar familie en vrienden heeft. Vanuit onze dienstverlening zijn wij dagelijks betrokken bij de actualiteit van vluchtelingstromen binnen en buiten Europa. We zien nu dat de eerste Oekraïense vluchtelingen zijn aangekomen in Nederland en dat worden er snel meer. Dit zal een enorme druk leggen op onze kleine groep tolken Oekraïens. Daarom zetten we een noodscenario in, want taalondersteuners zijn natuurlijk geen tolken. Maar er gaan situaties komen waarbij het belangrijk is om in ieder geval een taalondersteuner in te kunnen zetten. Een professionele tolk heeft altijd de voorkeur, maar in deze crisissituatie is dit een mogelijke oplossing: voor vluchtelingen, tolken, opvangcentra en andere organisaties. Want elkaar begrijpen is altijd de basis.”

Global Talk zoekt mensen die de Oekraïense taal beheersen en daarnaast ook Nederlands of Engels spreken. Zij krijgen een training waarbij basisvaardigheden worden geleerd die ze nodig hebben bij gespreksondersteuning. De taalondersteuners worden ingezet via een telefonische- of via videoverbinding.

Global Talk bedient organisaties uit verschillende branches binnen de zorg, gemeenten en de Rijksoverheid, zoals: het COA, IND en VluchtelingenWerk.