Martina Caliskan

Accountmanager gemeenten

‘Dit is een hele bijzonder organisatie’

 

Martina Caliskan: Accountmanager gemeenten

Wanneer ze het over haar werk heeft, verschijnt er bij Martina (31) een grote glimlach op het gezicht. Sinds vier jaar is ze als accountmanager gemeenten actief bij Global Talk en nog iedere dag maakt dat haar gelukkig. “Ons werk doet er echt toe, daar gaat mijn hart sneller van kloppen.”

Nieuwe wereld

Met de stap naar Global Talk ging er voor Martina een wereld open. “Om eerlijk te zijn wist ik helemaal niets van de tolkenwereld. Ik zocht een baan waarin ik kon bijdragen aan de maatschappij. Ik sta graag voor mensen klaar en wil helpen waar ik kan. Toen ik de vacature bij Global Talk tegenkwam, zag ik raakvlakken en ben ik het gesprek aangegaan. Dat het zo goed zou uitpakken had ik nooit durven dromen.”

Dat tolken onmisbaar zijn, dat weet Martina inmiddels als geen ander. “Beeld je eens in dat je in een vreemd land terechtkomt waar je de cultuur niet kent, waar andere normen en waarden gelden en de taal niet spreekt? Dat je jezelf op geen enkele manier verstaanbaar kunt maken. Wij denken daar nooit bij na, omdat we die problemen niet kennen. Dat wil niet zeggen dat die problemen er niet zijn. Bijvoorbeeld vluchtelingen die naar Nederland komen die vreselijke dingen hebben meegemaakt, dat gaat mij aan het hart. Het is noodzakelijk dat die mensen zich verstaanbaar kunnen maken en begrepen worden. Dat ik daar mijn steentje aan bij kan dragen vind ik mooi. Daar krijg ik energie van.”

‘Het is noodzakelijk dat mensen zich verstaanbaar kunnen maken en begrepen worden’

Betekenisvol werk

Martina is als accountmanager verantwoordelijk voor verschillende gemeenten in Nederland. Ze helpt hen met het inzetten van tolken. “Ruim 95% van de gemeenten in Nederland maakt gebruik van onze tolkdiensten. In mijn rol is het belangrijk om met ze in gesprek te gaan en te blijven. Waar lopen ze tegenaan, hoe zetten ze zo makkelijk en efficiënt mogelijk tolken in en hoe kunnen wij ze daar het beste bij helpen? De inzet van tolken wordt namelijk steeds belangrijker voor gemeenten. Sinds 2022 zijn zij vanwege de Nieuwe Wet Inburgering namelijk zelf verantwoordelijk voor de inburgering van nieuwkomers en daarbij zijn tolken onmisbaar. Daarnaast zetten zij ook tolken in op opvanglocaties voor vluchtelingen uit Oekraïne en bij crisisnoodopvanglocaties.”

De klantgesprekken met de verschillende gemeenten vindt de geboren Twentse het leukste aan haar werk. “Daar word ik heel enthousiast van. Je zit met mensen aan tafel die zich ook inzetten om het leven van anderen beter te maken. Dat geeft voldoening en energie. Samen zorgen we ervoor dat nieuwkomers zich welkom voelen in Nederland en nog belangrijker; dat ze begrepen worden vanaf dag één. Dat doet zoveel voor die mensen. Dat maakt ons werk mooi en dankbaar.”

Diepe indruk

Martina heeft inmiddels veel gezien en meegemaakt bij Global Talk, maar iets dat haar erg is bijgebleven is de instroom van Oekraïense oorlogsvluchtelingen. “Op het hoogtepunt kwamen er honderden mensen binnen. Mensen met baby’s op de arm, mensen van mijn eigen leeftijd met hun hele hebben en houden in een koffer en bovenal mensen in totale onzekerheid die vreselijke dingen hebben meegemaakt. Ik heb onze tolken in de gemeente Amsterdam in actie mogen zien en dat heeft indruk gemaakt. Zij maken op dat moment echt het verschil. Mensen die uit zo’n verschrikkelijke situatie komen konden zich door onze tolken direct verstaanbaar maken en werden echt begrepen. Dat is op dat moment extreem belangrijk. Heel indrukwekkend om mee te maken.”

‘Ik zag onze tolken aan het werk bij de instroom van Oekraïense vluchtelingen, dat heeft indruk gemaakt’

Global Talk Impact

Naast accountmanager is Martina ook verantwoordelijk voor Global Talk Impact. “Met Global Talk Impact zijn we er voor mensen die minder middelen tot hun beschikking hebben. Het staat in het verlengde van onze missie dat iedereen elkaar moet kunnen begrijpen en de kans moet krijgen begrepen te worden. We krijgen vanuit Global Talk de kans en de middelen om zelf projecten op te zetten waarmee we een nog grotere bijdrage kunnen leveren aan de maatschappij. Dat ik die ruimte krijg, dat zegt in mijn ogen veel over de organisatie. Naast dat ik het leuk en dankbaar vind om te doen, is het ook voor mijn ontwikkeling goed. Mijn rol bij Global Talk Impact is toch net even anders dan mijn dagelijkse rol als accountmanager.”

Menselijke organisatie

Martina werkt inmiddels al een aantal jaar bij Global Talk en wil voorlopig nog niet weg. “Vanaf het allereerste gesprek was het meteen raak. Die welbekende klik was er meteen en is nooit meer verdwenen. Hier wordt echt naar je geluisterd en krijg je alle vrijheid om je werk goed te kunnen doen. Daarnaast is het een hele open organisatie met mensen die naar elkaar omkijken. Ik ga iedere dag met een lach naar mijn werk en kom met een lach weer thuis. Dat zegt denk ik genoeg!

Contact

Wil je praten met mij of met een andere collega van Global Talk? Neem dan contact op met hr@globaltalk.nl of connect met mij op LinkedIn.

Global Talkers aan het woord