Tolken bij spraak-en taalonderzoek bij meertalige kinderen

26 sep - 05 nov

3 daagse cursus: 26 sept, 17 okt en 5 nov

€320,- (excl. BTW) / 64.5 PE

FENAC in samenwerking met Global Talk

Deze driedaagse cursus creëert een zo optimaal mogelijke samenwerking tussen tolk en taalonderzoeker, met als doel om de kwaliteit van de spraak-/taalonderzoeken te waarborgen. Op deze pagina lees je meer informatie over de cursus en hoe jij je kunt inschrijven.

Voor wie is de cursus?

De cursus is bedoeld voor tolken die vertalen en assisteren bij het verrichten van multidisciplinaire diagnostiek bij kinderen met, een vermoeden van, spraaktaalstoornissen. Naast kennis op het gebied van de taalontwikkeling en taalontwikkelingsstoornissen, wordt ook een dagdeel besteed aan het samenbrengen van de tolken en taalonderzoekers om te komen tot een gezamenlijk proces, maar ook voor het uitbreiden van hun professionele netwerk. Op de laatste dag sluiten er ook taalonderzoekers, logopedisten/linguïsten, aan

De cursus is voor tolken die ingeschreven staan bij Global Talk en beschikken over hbo of academisch werk- en denkniveau. Daarnaast heb je affiniteit in de omgang met kinderen en enige ervaring op audiologische centra als tolk bij de diagnostiek van spraak-taalproblemen.

*De cursus wordt gegeven aan minimaal 12 en maximaal 16 tolken. Op de laatste dag sluiten 15 taalonderzoekers aan.

Waar en wanneer

De eerste twee dagen wordt de cursus gegeven bij Bureau FENAC, Burgemeester aan de Verderlaan 15F in Utrecht. De derde dag wordt er uitgeweken naar een externe locatie binnen Utrecht.

Leerdoelen

Het primaire leerdoel van de cursus is het creëren van een optimale, nauwgezette samenwerking tussen tolk en taalonderzoeker. Daarnaast vergroot het de kennis op het gebied van spraak-taalontwikkeling en taalontwikkelingsstoornissen, train je vaardigheden om te helpen bij de afname van testen, het uitlokken van spontane taal bij kinderen en het analyseren hiervan en leer je beter (samen)werken met een logopedist/linguïst.

Programma

Dag 1
 • Inleiding en voorstellen.
 • Ophalen van voorkennis op het gebied van spraak-taalontwikkeling en de meertalige taalontwikkeling.
 • Uitleg en bekijken van taaltesten.
 • Linguïstisch onderzoek.
 • Inleiding basiscommunicatie (praktische handvatten)
 • De dag wordt afgesloten met een opdracht voor thuis en een toelichting op de stageopdracht.
Dag 2
 • Bespreken van de huiswerkopdracht.
 • Taalstoornissen in beeld: transcriberen en analyseren.
 • Huiswerkopdracht
Dag 3
 • Bespreken van de huiswerkopdracht bespreken en kennismaking met de taalonderzoekers.
 • Rolverdeling tolk en taalonderzoekers en bespreken dillema’s.
 • Transcriptie en analyse spontane taal, protocol voor samenwerking tolk en taalonderzoeker.

Voorbereiding en aanbevolen literatuur

Vooraf ontvang je een cursusmap, met daarin leesteksten en opdrachten. Aanvullende literatuur of verwijzingen naar literatuur ontvang je op de cursusdagen.

Toetsing en afsluiting

Voor alle cursusdagen geldt een verplichte aanwezigheid. Wanneer je door omstandigheden een bijeenkomst moet missen, wordt er een vervangende opdracht gegeven. Je krijgt ook een huiswerkopdracht, maakt een verslag van de opdracht en geeft een korte presentatie aan de groep hierover. Tenslotte loop je een halve dage stage bij een Audiologisch Centrum en kijk je mee bij een logopedisch onderzoek van een Nederlandstalig kind. Hiervan wordt een stageverslag gemaakt. Dat verslag moet uiterlijk een maand na de laatste cursusdag worden ingeleverd. Na afloop van de cursus ontvang je van Global Talk een certificaat met de 64.5 PE-punten die voor deze cursus gelden.

Studiebelasting

De studiebelasting bedraagt 25 uur (17½ uur bijeenkomsten, 4 uur voorbereiding, 3 uur uitwerken opdracht en ½ dag stage).

Kosten

De kosten bedragen €320,- voor tolken die staan ingeschreven bij Global Talk. Dit is inclusief cursusmap, koffie/thee en lunch. De cursusmap wordt twee weken voor aanvang van de cursus toegestuurd.

Aanmelden

Enthousiast? Klik op onderstaande button voor meer informatie of op onderstaande link om je direct in te schrijven. Let op: inschrijven moet voor 26 augustus 2024.

Meer informatie Verzilver hier je TOP-Punten

Let op: aanmelden gaat uitsluitend door het volledig invullen van het aanmeldformulier en gescand sturen naar opleidingen@fenac.nl