Wat is het
Cursus voor tolken die vertalen bij multidisciplinaire diagnostiek bij kinderen met (een vermoeden van) spraaktaalstoornissen. Door een groeiende vraag naar degelijk en betrouwbaar onderzoek van meertalige kinderen met een taalontwikkelingsachterstand, is de inzet van tolken noodzakelijk.
Naast kennis van de taalontwikkeling en taalontwikkelingsstoornissen, wordt aandacht besteed aan de nauwgezette samenwerking tussen tolk en taalonderzoeker zodat de kwaliteit van de spraak en taalonderzoeken optimaal is.
De cursus wordt gegeven aan minimaal 12 en maximaal 15 tolken. Op de laatste dag sluiten 15 taalonderzoekers (logopedisten/linguïsten) aan.
Waar en wanneer
De cursus wordt gegeven op woensdag 17 mei (dag 1), woensdag 7 juni (dag 2) woensdag 28 juni (dag 3) 2023. Dag 1 en 3 zijn van 9.00 tot 16.30, dag 2 van 9.00-12.30 uur. De laatste halve dag is krijg je een korte stage en kan je zelf plannen op een moment naar keuze.
De cursus wordt gegeven op het hoofdkantoor van Kentalis aan de van Vollenhovenlaan 659-661 te Utrecht.
Voor wie
De cursus is voor tolken die ingeschreven staan bij Global Talk en die vertalen (tolken) en assisteren bij het verrichten van multidisciplinaire diagnostiek bij kinderen met (een vermoeden van) spraaktaalstoornissen.
Je hebt een hbo of academisch werk- en denkniveau, affiniteit in de omgang met kinderen en enige ervaring op audiologische centra (of elders) als tolk bij de diagnostiek van spraak-taalproblemen.
Door wie
De cursus is ontwikkeld door Miriam Blumenthal en doorontwikkeld door Mandy Pol en Danielle Huls Die ook de cursus geven. Mandy is klinisch linguïst/logopedist en Danielle is logopedist. Zij werken bij Kentalis Audiologisch Centrum.
Leerdoelen
Het primaire leerdoel van de cursus is: het creëren van een optimale, nauwgezette samenwerking tussen tolk en taalonderzoeker.
Secondaire leerdoelen:
- De kennis op het gebied van de spraak-taalontwikkeling en taalontwikkelingsstoornissen vergroten.
- Het trainen van vaardigheden om te helpen bij de afname van testen, het uitlokken van spontane taal bij (jonge) kinderen en deze analyseren.
- Beter leren (samen)werken met een logopedist/linguïst.
Programma
Invulling Dag 1
- Inleiding en voorstellen.
- Ophalen van voorkennis op het gebied van spraak-taalontwikkeling en de meertalige taalontwikkeling.
- Uitleg en bekijken van taaltesten.
- Linguïstisch onderzoek.
- Inleiding basiscommunicatie (praktische handvatten en )
De dag wordt afgesloten met het meegeven van een opdracht voor thuis en een toelichting op de stage-opdracht.