3-daagse cursus: tolken bij spraak-en taalonderzoek bij meertalige kinderen

17 mei - 28 jun

Hoofdkantoor van Kentalis aan de van Vollenhovenlaan 659-661 te Utrecht.

€320,- (excl. BTW) / 23 PE

Wat is het

Cursus voor tolken die vertalen bij multidisciplinaire diagnostiek bij kinderen met (een vermoeden van) spraaktaalstoornissen. Door een groeiende vraag naar degelijk en betrouwbaar onderzoek van meertalige kinderen met een taalontwikkelingsachterstand, is de inzet van tolken noodzakelijk.

Naast kennis van de taalontwikkeling en taalontwikkelingsstoornissen, wordt aandacht besteed aan de nauwgezette samenwerking tussen tolk en taalonderzoeker zodat de kwaliteit van de spraak en taalonderzoeken optimaal is.

De cursus wordt gegeven aan minimaal 12 en maximaal 15 tolken. Op de laatste dag sluiten 15 taalonderzoekers (logopedisten/linguïsten) aan.

Waar en wanneer

De cursus wordt gegeven op woensdag 17 mei (dag 1), woensdag 7 juni (dag 2) woensdag 28 juni (dag 3) 2023. Dag 1 en 3 zijn van 9.00 tot 16.30, dag 2 van 9.00-12.30 uur. De laatste halve dag is krijg je een korte stage en kan je zelf plannen op een moment naar keuze.

De cursus wordt gegeven op het hoofdkantoor van Kentalis aan de van Vollenhovenlaan 659-661 te Utrecht.

Voor wie

De cursus is voor tolken die ingeschreven staan bij Global Talk en die vertalen (tolken) en assisteren bij het verrichten van multidisciplinaire diagnostiek bij kinderen met (een vermoeden van) spraaktaalstoornissen.

Je hebt een hbo of academisch werk- en denkniveau, affiniteit in de omgang met kinderen en enige ervaring op audiologische centra (of elders) als tolk bij de diagnostiek van spraak-taalproblemen.

Door wie

De cursus is ontwikkeld door Miriam Blumenthal en doorontwikkeld door Mandy Pol en Danielle Huls Die ook de cursus geven. Mandy is klinisch linguïst/logopedist en Danielle is logopedist. Zij werken bij Kentalis Audiologisch Centrum.

Leerdoelen

Het primaire leerdoel van de cursus is: het creëren van een optimale, nauwgezette samenwerking tussen tolk en taalonderzoeker.

Secondaire leerdoelen:

  • De kennis op het gebied van de spraak-taalontwikkeling en taalontwikkelingsstoornissen vergroten.
  • Het trainen van vaardigheden om te helpen bij de afname van testen, het uitlokken van spontane taal bij (jonge) kinderen en deze analyseren.
  • Beter leren (samen)werken met een logopedist/linguïst.

Programma

Invulling Dag 1

  • Inleiding en voorstellen.
  • Ophalen van voorkennis op het gebied van spraak-taalontwikkeling en de meertalige taalontwikkeling.
  • Uitleg en bekijken van taaltesten.
  • Linguïstisch onderzoek.
  • Inleiding basiscommunicatie (praktische handvatten en )

De dag wordt afgesloten met het meegeven van een opdracht voor thuis en een toelichting op de stage-opdracht.

 

Invulling Dag 2

  • Bespreken van de huiswerkopdracht.
  • Taalstoornissen in beeld: transcriberen en analyseren.

De dag wordt afgesloten met het meegeven van een opdracht voor thuis.

Invulling Dag 3

  • Bespreken van de huiswerkopdracht bespreken en kennismaking met de taalonderzoekers.
  • Rolverdeling tolk en taalonderzoekers en bespreken dillema’s.
  • Transcriptie en analyse spontane taal, protocol voor samenwerking tolk en taalonderzoeker.

Voorbereiding en aanbevolen literatuur

Vooraf ontvang je een cursusmap, met daarin leesteksten en opdrachten. Aanvullende literatuur of verwijzingen naar literatuur ontvang je op de cursusdagen.

Toetsing en afsluiting

Voor alle cursusdagen geldt een verplichte aanwezigheid. Wanneer je door omstandigheden een bijeenkomst moet verzuimen, wordt er een vervangende opdracht gegeven.

Je krijgt (voor de derde cursusdag) een huiswerkopdracht, maakt een verslag van de opdracht en geeft een korte presentatie aan de groep hierover.
Tenslotte loop je een halve dage stage bij een Audiologisch Centrum en kijk je mee bij een logopedisch onderzoek van een Nederlandstalig kind.

Hiervan wordt een stageverslag gemaakt. Dat verslag moet uiterlijk een maand na de laatste cursusdag worden ingeleverd. Na afloop van de cursus ontvang je van Global Talk een certificaat met de 23 PE-punten die voor deze cursus gelden.

Studiebelasting

De studiebelasting bedraagt 25 uur (17½ uur bijeenkomsten, 4 uur voorbereiding, 3 uur uitwerken opdracht en ½ dag stage).

Kosten

De kosten bedragen (inclusief cursusmap, koffie/thee en lunch):

  • € 320,- voor tolken ingeschreven bij Global Talk.

De cursusmap wordt 2 weken voor aanvang van de cursus toegestuurd.

Aanmelden

Je aanmelding moet uiterlijk op 26 april 2023 ontvangen zijn bij FENAC. Aanmelden gaat uitsluitend door het volledig invullen van het aanmeldformulier en gescand sturen naar opleidingen@fenac.nl

De cursus wordt in samenwerking met Global Talk aangeboden. Voor deze training kun je je TOP-punten inleveren. Klik hier voor meer informatie over het Tolken Ontwikkel Programma (TOP).

Klik hier om je in te schrijven