Blog

Ontmoet: Tolk
Seval Sevük Ömür

Bel de tolkentelefoon
088 255 52 22
Deel dit artikel
“Ik hou van mijn werk. Ik werk altijd en neem al het werk aan. Andere mensen helpen en weten dat je met je vertaling een groot verschil kan maken.”
– Seval Sevük Ömür

Seval is de oudste dochter van vier kinderen. Ze woonden klein in een huisje op het terrein bij haar grootouders. Geboren in het Turkse stadje Tarsus, tussen Adana en Mersin aan de Middellandse Zee.

Zonder vader

Werk was schaars in deze periode en de textielfabriek waar haar vader werkte ging sluiten. Hij moest op zoek naar een andere baan. Zijn voorkeur ging uit naar werken in Duitsland omdat veel mensen uit zijn stad daar heen gingen.  Maar hij kreeg een aanbod van Shell in Rotterdam; het schoonmaken van containers. Zwaar en gevaarlijk werk. Hij accepteerde het aanbod en verliet het gezin. Moeder en kinderen bleven alleen achter.

Ultimatum en frisse tegenzin

Vader probeerde twee keer per jaar naar huis te komen. Zomer en Kerstmis. “Mijn jongste broertje herkende hem al snel niet meer.”
Na 5 jaar vindt hij ander werk in de textielfabriek in Enschede.  Hij wordt ook geholpen met een woning in Haaksbergen bij Enschede. Het hele gezin kan overkomen van Turkije naar Nederland. En nu het eindelijk zo ver is, wil Seval niet meer mee. Ze is elf jaar en wil onderwijzeres worden. De meester van de school wil haar graag helpen en biedt haar onderdak aan zodat ze de opleiding na de middelbare school kan doen. Haar moeder laat haar echter niet achter bij een vreemd gezin. Seval heeft als 11-jarige geen keus en moet mee.

Haaksbergen in de sneeuw

In februari 1975 arriveren ze in Haaksbergen en zien voor het eerst in hun leven sneeuw. De kinderen vinden het prachtig en zijn ook al snel gewend in Nederland.
De broertjes gaan naar school en Seval moet thuis blijven voor het huishouden. “Maar ik wilde ook naar school!” Van haar spaargeld koopt ze een Nederlands woordenboek en leert woordjes. Eind mei stapt ze naar het schoolhoofd en vraagt in het Nederlands of ze ook naar school mag. Met succes. Ze start in groep acht.

Tolktalent komt thuis

Daarna gaat ze naar de mavo en na afronding wil ze verloskundige worden. Voor deze opleiding moet ze uit huis. En dat is een no go. Het wordt dus de meao in Hengelo. Tijdens een snuffelstage bij de gemeente Haaksbergen merkt ze dat ze administratie, cijfers en secretaressewerk niets aan vindt. Ze krijgt een baan bij een pedagogisch centrum in Enschede. Daar wordt ze ingezet voor het vertalen van prentenboekjes en begeleidt ze de kinderen van Mytylschool ’t Roessingh. Dit vindt ze geweldig. Eindelijk komt ze helemaal tot haar recht. Ze krijgt al snel een baan aangeboden bij ’t Roessingh en in 1984 schrijft ze zich in bij het tolkencentrum in Hengelo en start haar carrière als tolk.

Het is eenzaam

Nu 36 jaar later is Seval een zeer gewaardeerde ervaren tolk. Ze heeft specialisaties voor de algemene gezondheidszorg en de geestelijke gezondheidszorg. Op de vraag hoe het komt dat ze zo goed is zegt ze: “Ik hou van mijn werk. Ik werk altijd en neem al het werk aan. Andere mensen helpen en weten dat je met je vertaling een groot verschil kan maken.” Dat is haar drijfkracht. “Als ik eerlijk ben is het soms ook eenzaam. Zeker de afgelopen jaren. Als tolk kom ik niet meer zo vaak de deur uit.

EMDR-therapie

Zelfs bij *EMDR-therapie wordt vaak gekozen voor een telefonische tolk.”
Ze vervolgt: “Heel eerlijk? Ik doe het met liefde en zal het blijven doen. Maar eigenlijk kan dit niet. Cliënten die deze therapie ondergaan zijn getraumatiseerd en vaak in de war. Dan is het fijn als je iemand direct kan zien. Dat geeft vertrouwen en veiligheid.”

Durf te vragen

In de toekomst wil ze meer onder de mensen komen. Betaald of als vrijwilliger en daar is ze volop mee bezig: “Gewoon overal vragen en informeren. Het lijkt me heerlijk om in een team te werken. En vragen staat vrij. Dat heb ik in mijn leven wel geleerd. Anders was ik nooit zo ver gekomen.”

 

*Eye Movement Desensitization and Reprocessing, afgekort tot EMDR, is een therapie voor mensen die last blijven houden van de gevolgen van een schokkende ervaring, zoals een ongeval, seksueel geweld of een geweldsincident. EMDR werd meer dan 25 jaar geleden voor het eerst beschreven door de Amerikaans psychologe Francine Shapiro. In de jaren daarna werd deze procedure verder uitgewerkt en ontwikkeld tot een volwaardige en effectieve therapeutische methode.

Bekijk hier alle diensten van Global Talk

Onze diensten